Tietoisku: Voiko yksityisyrittäjä lomailla? Vinkit yrittäjän lomailuun

Yrittäjän loma on usein järjestelykysymys

Loma-asiat alkavat nousta puheeksi sekä palkansaajien, että yrittäjienkin keskuudessa varsinkin suosittujen lomasesonkien lähestyessä, kuten kesäisin ja jouluisin. Hallitseva ennakkokäsitys yrittäjyydestä on, ettei siihen kuulu lomailu ja että yrittäjä on yrityksessään kiinni kesät talvet. Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen.

Kaikki tarvitsevat hengähdystaukoja ja aikaa itselleen. Kaikki tarvitsevat aikaa unohtaa huolet ja rutiinit – edes hetkeksi. Yrittäjän loma onkin usein vain järjestelykysymys. Tähän tietoiskuun olemme keränneet vinkkejä yrittäjän lomailuun.

Mikä tekee yrittäjän lomailusta haasteellista?

Vaikka yrittäjät ansaitsevat irtioton arjesta siinä missä palkansaajat, yrittäjän lomailuun liittyy kuitenkin muutamia asioita, jotka tekevät lomalle lähdöstä huolellista suunnittelua vaativan prosessin.

Yrittäjän loma eroaa palkansaajien lomailuun siten, ettei yrittäjien lomalle ole edes säädetty lakisääteistä määrää. Tämän vuoksi jokainen yrittäjä saa itse vaikuttaa lomiensa koko olemassaoloon ja niiden pituuteen. Yrittäjän mahdollisuudet lomailuun riippuu paljon myös hänen yrityksensä toimialasta ja luonteesta.

Seuraavaksi haasteeksi nousevat aika, raha sekä yrityksen pyörittäminen. Yrittäjä ei ansaitse lomarahaa palkansaajien tavoin, vaan hänen on kerrytettävä lomakassansa itse. Tämä onnistuu taloudellisella ennakoinnilla. Paras tapa tähän on hinnoitella oma työnsä niin, että se ylipäätään mahdollistaa loman, loma-ajalla maksettavat yrityksen kulut, sekä oman toimeentulon loman aikana.

Monet yrittäjät pyörittävät toimintaansa kokonaan itse taloushallintoa myöten. Osalla on työntekijöitä, joista pystyy loman ajaksi kouluttamaan itselleen sijaisen. Osan täytyy joko laittaa lappu loman ajaksi luukulle, tai palkata sijainen yrityksen ulkopuolelta. Myös nämä asiat on otettava loman suunnittelussa huomioon, sillä uuden ihmisen palkkaaminen tai sijaisen kouluttaminen vievät aikaa, sekä resursseja.

Vaikka yrittäjänä oman lomansa suunnittelu voi tuntua ponnisteluja vaativalta prosessilta, se kannattaa silti. Lomaa kannattaa ajatella sijoituksena itseään ja yritystänsä kohtaan. Irtiotot arjesta tukevat hyvinvointia ja terveyttä. Levänneenä ja akut latautuneena pystyt luomaan entistäkin parempaa palvelua ja jaksat panostaa yritystoimintasi kehittämiseen.

Vinkit yrittäjän lomailuun

Päätä lomasi ajankohta hyvissä ajoin etukäteen

Mikäli yrityksesi toiminta on hyvin sesonkipainoitteista, loma on hyvä pitää kauden ulkopuolella kun töissä on hiljaisempaa. Kun päätät lomasi ajankohdan tarpeeksi ajoissa, ehdit suunnittelemaan ja huolehtimaan käytännönasioista ilman kiirettä.


Ala kerryttää lomakassaa hyvissä ajoin

Kerää lomakassaa hyvissä ajoin ennakkoon, jolloin voit tehdä sitä kuukausittain pienissä erissä. Selvitä ja laske miten paljon budjettia tarvitset loman viettoon: yrityksen kulut, mahdollisen sijaisen palkkaaminen, yrityksen sulkeminen loman ajaksi, oma loma-ajan palkkasi, yms.


Huolehdi käytännönasioista

Käytännön asioihin kuuluvat mm. yllämainitut asiat, eli lomakassan kerryttäminen ja taloushallinoin asioista huolehtiminen hyvissä ajoin. Huolehdi myös, että kaikki maksut ja laskut menevät maksuun ajallaan lomasikin aikana. Suunnittele, miten yritys pyörii lomasi aikana vai pyöriikö laisinkaan. Onko sinun mahdollista palkata tai kouluttaa itsellesi sijainen, onko liikkeesi kiinni lomasi ajan, vai onko olemassa jokin muu ratkaisu?


Ilmoita lomastasi

Ilmoita lomastasi työntekijöillesi, yhteistyökumppaneillesi, sekä muille tärkeille sidosryhmille.
Kytke myös sähköpostiisi ja puhelimesi vastaajaan päälle automaattinen viesti, joka ilmoittaa lomastasi sekä milloin olet seuraavan kerran tavoitettavissa.


Tutustu yrittäjien tuettuihin lomiin

Tiesitkö, että yrittäjille ja maatalousyrittäjille on olemassa tuettuja lomia? Tuetut lomat on tarkoitettu niille yrittäjille, joilla ei muuten ole mahdollisuutta lomailla. Tutustu mahdollisuuksiin tarkemmin Suomen Yrittäjien sivuilla.

Lomaa kannattaa ajatella sijoituksena itseään ja yritystänsä kohtaan. Irtiotot arjesta tukevat hyvinvointia ja terveyttä. Levänneenä ja akut latautuneena pystyt luomaan entistäkin parempaa palvelua ja jaksat panostaa yritystoimintasi kehittämiseen.

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Blogi: Sote-alan yrittäjyys ja palkkaus

Yksityinen palveluntuotanto syntyy aina tarpeeseen Suomeen on viimeisinä vuosikymmeninä syntynyt lukuisia yksityisiä palveluntuottajia sosiaali- ja terveysalalle. Ala on elänyt omaa evoluutioonsa lähtien pienistä perheyrityksistä aina

Read More »

Torikahvit perjantaina 19.11. klo 14:00

Torikahvit TEAMS-kokouksena perjantaina 19.11.2021 Mikäli et ole tämän vuoden aikana ehtinyt osallistua TESO ry:n jo perinteeksi muodostuneille VIRTUAALISILLE torikahveille, tee tilaa kalenteriisi nyt! Sillä kahvittelutuokio

Read More »
Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!