Tietoisku: Esteettömyysdirektiivi

Esteettömyysdirektiivi - Digitaalisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi

TIETOA: 

Esteettömyysdirektiivi tuli voimaan 17.4.2019 ja sen vaatimukset tulee olla osana kansallista lakia 28.6.2022 mennessä.

– Esteettömyysvaatimusten soveltaminen alkaa 28.6.2025.

– Esteettömyysvaatimukset tulevat koskemaan sekä julkista että yksityistä sektoria, kun ne tarjoavat esteettömyysdirektiivin mukaisia tuotteita tai palveluja.

– Sosiaali ja terveysministeriö, verkkojulkaisu, 2022

Digipalvelut esteettömiksi

Digitalisaatio kukoistaa ja yhä useammat palveluntarjoajat ovat siirtäneet toimintaansa joko täysin tai ainakin osittain verkkoon. Etäyhteyksien ja modernin teknologian ansiosta moniin ongelmiin on mahdollista hakea apua etänä. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi palveluchatit, Oma olo-palvelu, mobiilisovellukset ja muut viestintäpalvelut.

Digipalvelujen tavoite on mahdollistaa palvelujen helppo saavutettavuus kaikille. Saavutettavuus ei kuitenkaan tarkoita pelkästään sitä, että palvelu löytyy netistä, on huomioitava myös palvelun esteettömyys ja se, että kaikki voivat käyttää palvelua yhdenvertaisesti.

Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Ari Kurpan mukaan esteettömyyttä ja saavuttavuutta käytetään usein sanaparina. Esteettömyydellä tarkoitetaan lähinnä fyysistä ympäristöä, kuten rakennuksia, ulkoalueita ja julkisia liikennevälineitä. Saavutettavuudella tarkoitetaan “aineetonta” ympäristöä, kuten tietoa, verkkosivuja, palveluja ja asenteita.” (Invalidiliitto, 2022)

Esimerkiksi vammaisten tarpeita ei usein oteta huomioon digipalveluja rakennettaessa. EU:n esteettömyysdirektiivin myötä tähänkin on tulossa muutosta.

Mikä esteettömyysdirektiivin tavoite on ja mihin se vaikuttaa?

Valtiovarainministeriön verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan EU:n esteettömyysdirektiivin vaativan, että viranomaiset ja yksityinen sektori tekevät tietyt tuotteet ja palvelut esteettömiksi. Direktiivi on laitettava kansallisesti toimeen jokaisessa EU-maassa 28.6.2022 mennessä. Soveltaminen alkaa 28.6.2025. Esteettömyysdirektiivin tavoite on edistää kaikkien ja erityisesti vammaisten henkilöiden mahdollisuutta itsenäiseen asiointiin YK:n vammaisyleissopimuksen mukaisesti.

Direktiivi koskee esimerkiksi seuraavia tuotteita: 

  • Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät

  • Itsepalvelupäätteet, kuten maksupäätteet, pankki- ja lippuautomaatit

  • Älypuhelimet

  • Audiovisuaalisen median palveluihin pääsyyn käytettävät laitteet, kuten digiboksi, digi-tv

  • Sähköisten kirjojen lukemiseen tarkoitetut laitteet

Direktiivi koskee esimerkiksi seuraavia palveluita:

  • Tietoliikenne- ja viestintäpalvelut

  • Liikenteeseen liittyvät palvelut, kuten verkkosivustot ja mobiilisovellukset, sähköiset matkaliput ja niiden ostaminen, reaaliaikaiset matkustustiedot’

  • Kuluttajapankkipalvelut

  • Sähköiset kirjat ja niiden käyttämiseen tarkoitetut ohjelmistot

  • Verkkokauppa

Myös seuraavissa asioissa on otettava huomioon esteettömyysdirektiivi:

  • Hätänumeroon (112) soittaminen

  • Rakennettu ympäristö

  • Julkiset hankinnat

(Sosiaali- ja terveysministeriö, 2022



TUTUSTU LAKIIN DIGITAALISTEN PALVELUJEN TARJOAMISESTA


KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA ESTEETTÖMYYSDIREKTIIVISTÄ (STM)

Jaa

Ajankohtaista

Kädet ympyrässä pitävät kiinni toisiaan ranteista, jäsenyys.

TESO vuosikokous

Teson sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 1.12.2023.  Avaa vuosikokouksen pöytäkirja tästä. Facebook Twitter Dribbble Behance Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Ajankohtaista

Read More »
Teson pikkujoulut

Teso ry:n Pikkujoulut 1.12.2023

Facebook Twitter Dribbble Behance PIKKUJOULUT LÄHESTYVÄT, ILMOITTAUDU MUKAAN! Avaa kutsu tästä Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Share on facebook Share on linkedin Share on twitter

Read More »

Torikahvit 18.11. klo 14:00

Facebook Twitter Dribbble Behance OSALLISTU TESON TORIKAHVEILLE VIRTUAALISESTI Teso Ry:n jäsenten Torikahvi-tapahtuma järjestetään jälleen virtuaalisesti Teams-kokouksena.  Tule langoille perjantaina 18.11. klo 14:00 ja vaihda ajatuksiasi

Read More »