Tietoisku: Esteettömyysdirektiivi

Esteettömyysdirektiivi - Digitaalisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi

TIETOA: 

Esteettömyysdirektiivi tuli voimaan 17.4.2019 ja sen vaatimukset tulee olla osana kansallista lakia 28.6.2022 mennessä.

– Esteettömyysvaatimusten soveltaminen alkaa 28.6.2025.

– Esteettömyysvaatimukset tulevat koskemaan sekä julkista että yksityistä sektoria, kun ne tarjoavat esteettömyysdirektiivin mukaisia tuotteita tai palveluja.

– Sosiaali ja terveysministeriö, verkkojulkaisu, 2022

Digipalvelut esteettömiksi

Digitalisaatio kukoistaa ja yhä useammat palveluntarjoajat ovat siirtäneet toimintaansa joko täysin tai ainakin osittain verkkoon. Etäyhteyksien ja modernin teknologian ansiosta moniin ongelmiin on mahdollista hakea apua etänä. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi palveluchatit, Oma olo-palvelu, mobiilisovellukset ja muut viestintäpalvelut.

Digipalvelujen tavoite on mahdollistaa palvelujen helppo saavutettavuus kaikille. Saavutettavuus ei kuitenkaan tarkoita pelkästään sitä, että palvelu löytyy netistä, on huomioitava myös palvelun esteettömyys ja se, että kaikki voivat käyttää palvelua yhdenvertaisesti.

Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Ari Kurpan mukaan esteettömyyttä ja saavuttavuutta käytetään usein sanaparina. Esteettömyydellä tarkoitetaan lähinnä fyysistä ympäristöä, kuten rakennuksia, ulkoalueita ja julkisia liikennevälineitä. Saavutettavuudella tarkoitetaan “aineetonta” ympäristöä, kuten tietoa, verkkosivuja, palveluja ja asenteita.” (Invalidiliitto, 2022)

Esimerkiksi vammaisten tarpeita ei usein oteta huomioon digipalveluja rakennettaessa. EU:n esteettömyysdirektiivin myötä tähänkin on tulossa muutosta.

Mikä esteettömyysdirektiivin tavoite on ja mihin se vaikuttaa?

Valtiovarainministeriön verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan EU:n esteettömyysdirektiivin vaativan, että viranomaiset ja yksityinen sektori tekevät tietyt tuotteet ja palvelut esteettömiksi. Direktiivi on laitettava kansallisesti toimeen jokaisessa EU-maassa 28.6.2022 mennessä. Soveltaminen alkaa 28.6.2025. Esteettömyysdirektiivin tavoite on edistää kaikkien ja erityisesti vammaisten henkilöiden mahdollisuutta itsenäiseen asiointiin YK:n vammaisyleissopimuksen mukaisesti.

Direktiivi koskee esimerkiksi seuraavia tuotteita: 

 • Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät

 • Itsepalvelupäätteet, kuten maksupäätteet, pankki- ja lippuautomaatit

 • Älypuhelimet

 • Audiovisuaalisen median palveluihin pääsyyn käytettävät laitteet, kuten digiboksi, digi-tv

 • Sähköisten kirjojen lukemiseen tarkoitetut laitteet

Direktiivi koskee esimerkiksi seuraavia palveluita:

 • Tietoliikenne- ja viestintäpalvelut

 • Liikenteeseen liittyvät palvelut, kuten verkkosivustot ja mobiilisovellukset, sähköiset matkaliput ja niiden ostaminen, reaaliaikaiset matkustustiedot’

 • Kuluttajapankkipalvelut

 • Sähköiset kirjat ja niiden käyttämiseen tarkoitetut ohjelmistot

 • Verkkokauppa

Myös seuraavissa asioissa on otettava huomioon esteettömyysdirektiivi:

 • Hätänumeroon (112) soittaminen

 • Rakennettu ympäristö

 • Julkiset hankinnat

(Sosiaali- ja terveysministeriö, 2022TUTUSTU LAKIIN DIGITAALISTEN PALVELUJEN TARJOAMISESTA


KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA ESTEETTÖMYYSDIREKTIIVISTÄ (STM)

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Teson ensimmäiset vuodet

TESO Ry – Yhdistyksen ensimmäiset vuodet Elokuun tietoisku ja blogi on kertomus TESO ry:n ensimmäisistä vuosista ja tärkeistä askelista, jotka ovat luoneet yhdistykselle vankan pohjan,

Read More »

TORIKAHVIT 19.8.2022 klo 14:00

TORIKAHVIT TULEVAT TAAS! Osallistu TESO ry:n omille virtuaalisille torikahveille perjantaina 19.8. klo 14:00!  Torikahveilla jutustellaan rennosti ja vaihdetaan kuulumisia jäsentemme kesken. Varaa itsellesi n. tunti aikaa,

Read More »

Torikahvit pe 17.6. klo 14:00.

Tervetuloa mukaan rupattelemaan, ja jakamaan ilot ja surut yhdessä Tesolaisten kanssa.  Torikahvit perjantaina 17.6. klo 14:00.  Klikkaa itsesi mukaan alla olevan painikkeen kautta.  Klikkaa tästä

Read More »