Teson ensimmäiset vuodet

TESO Ry - Yhdistyksen ensimmäiset vuodet

Elokuun tietoisku ja blogi on kertomus TESO ry:n ensimmäisistä vuosista ja tärkeistä askelista, jotka ovat luoneet yhdistykselle vankan pohjan, jonka päälle toimintaa on ollut mahdollista kasvattaa ja laajentaa. Teksti on muotoiltu blogimuotoon Teso ry:n ensimmäisen puheenjohtajan Bjarne Bolinin alkuperäisen tekstin pohjalta. 

Miten TESO ry perustettiin ja mitä sen jälkeen tapahtui? 
Palataan ajassa n. 30 vuotta taaksepäin 90-luvulle ja Teson alkuvuosiin.

Kaikki sai alkunsa, kun Espoon ja Helsingin terveysalan oppilaitosten hoivayrittäjäkurssilaiset päättivät perustaa omat yhdistyksensä. Vuonna 1995 yhdistykset päättivät yhdistää voimansa ja niin syntyi TESO – eli Terveys ja Sosiaalialan Yrittäjät Ry.
Aluksi yhdistyksessä oli jäseniä oli yhteensä 36, joista osa oli opiskelijoita ja yrittäjiä n. 18-20.

Suunta oli selkeä.

Teson toiminta otti laajemmin tuulta alleen, kun ensimmäinen EU:n rahoittama projekti “Elämänvirta” käynnistyi vuonna 1995 ja jatkui vuoteen 1996. Projekti avasi Teso:n tulovirrat ja mahdollisti Terttu Pesonen-Säilän palkkaamisen yhdistyksen projektityöntekijäksi.

Yhdistyksen toiminta oli vakuuttavaa ja pian TESO:sta tulikin Suomen Yrittäjät Ry:n jäsen, sekä SY:n toimialaorganisaatio.

Seuraavan ison askeleensa TESO harppasi alkuvuodesta 1997, kun yhdistyksen toimisto perustettiin Tampereelle ja Marjo Rönkä palkattiin toiminnanjohtajaksi. Marjon voimin alkunsa sai myös “Hyvä Hanke”, joka sai KTM:n sekä EU:n rahoituksen tuekseen. Samaan aikaan TESO:n toimisto siirrettiin FinnMedin toimitiloihin.

Meriittejä ja tunnustusta hyvästä työstä

Teso ja Suomen Yrittäjät alkoivat lobbaamaan RAY:n rahoituksen alasajoa. RAY:n rahoitus III-sektorille aiheutti valtavia ongelmia hoivayrittäjäporukalle ympäri Suomea. Järjestöt saivat esimerkiksi solmia kuntien kanssa sopimuksia ilman kilpailutusta, saivat 70% rahoitusta uusiin hoivakiinteistöihin ja tämän päälle vielä 50-70% toiminta-avustusta. Tilanne oli suoraan sanoen aivan järjetön.

Viimein vuonna 2000 SY, RAY, STM ja KTM solmivat sopimuksen, jolla RAY vetäytyy rahoittamasta sote-palvelutoimintaa. Sopimuksen myötä Teso ja hoivayrittäjät saivat tunnustusta ja kiitosta siitä, että ovat osa sote-palvelujärjestelmää. Teso oli lunastanut paikkansa tärkeänä toimijana sote-alalla.

Yhteistyötä, työryhmiä ja vankka pohja toiminnan kasvamiselle

Vuonna 2001 alkoi tärkeä, kolme vuotta kestänyt projekti “Hoivayrittäjäportaali”. Projektin myötä Teson jäsenmäärä kasvoi nopeasti ja jäseniä oli pian jopa 600.
Valovoimainen ja asioita ahkerasti eteenpäin ajava järjestö oli myös suosittu yhteistyökumppani ja pian Teson tärkeimpiin yhteistyötahoihin kuului Suomen Yrittäjien lisäksi myös eri oppilaitokset, ministeriöt, KTM, TEM, STM, STAKES, THL, lääninhallitukset, AVI, ja Kuntaliitto. Kaiken tämän lisäksi Teso on ollut mukana Suomen Yrittäjien hallituksessa, sekä SY:n Kaupan ja Palvelualojen työryhmässä mm. puheenjohtajana vuosina 2001-2003.

Teso on ollut mukana myös erilaisissa työryhmissä, kuten Sähköisen Tiedonsiirron Neuvottelukunta (nyk. KANTA), STM:n asettamana SVT-työryhmässä ( Suomen Virallinen Tilasto), sekä Kuluttajariitalautakunnassa.

Vuosien aikana TESO on perustanut myös 12 alueyhdistystä, ollut osa EU:maiden Sote-yhteistyöjärjestöä ECHO:a ja tehnyt tutustumismatkoja mm. EU-komissioon, Viroon, Italiaan, Puolaan, Isoon Britanniaan, Irlantiin, Espanjaan, Saksaan, Ranskaan, Ruotsiin ja Sveitsiin.

Teso on jatkanut toimintaansa vahvana tähän päivään asti.
Kiitos kaikille matkassa mukana kulkeneille.

Jaa

Ajankohtaista

Kädet ympyrässä pitävät kiinni toisiaan ranteista, jäsenyys.

TESO vuosikokous

Teson sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 1.12.2023.  Avaa vuosikokouksen pöytäkirja tästä. Facebook Twitter Dribbble Behance Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Ajankohtaista

Read More »
Teson pikkujoulut

Teso ry:n Pikkujoulut 1.12.2023

Facebook Twitter Dribbble Behance PIKKUJOULUT LÄHESTYVÄT, ILMOITTAUDU MUKAAN! Avaa kutsu tästä Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Share on facebook Share on linkedin Share on twitter

Read More »

Torikahvit 18.11. klo 14:00

Facebook Twitter Dribbble Behance OSALLISTU TESON TORIKAHVEILLE VIRTUAALISESTI Teso Ry:n jäsenten Torikahvi-tapahtuma järjestetään jälleen virtuaalisesti Teams-kokouksena.  Tule langoille perjantaina 18.11. klo 14:00 ja vaihda ajatuksiasi

Read More »