STT uutisoi aiemmin Siikalatvassa havaituista ongelmista Sote-palveluiden ulkoistamisessa. Toisin kuin tällöin uutisoitiin, kyseinen tapaus kunnan sote-palveluiden valvonnasta ei ole poikkeuksellinen, vaan ongelmia on ilmennyt useissa kunnissa. STT uutisoi, että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto olisi ottanut koko kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut valvontaansa ja tämä olisi ainoa tällainen tapaus koko Suomessa. Todellisuudessa aluehallintovirasto jatkoi sote-palveluiden järjestämisen, ei tuottamisen valvontaa. Sote-palveluiden järjestäminen kuuluu kunnalle ja Siikalatvassa nämä on ulkoistettu Mehiläiselle. STT:n mukaan Siikalatvassa Mehiläisen työntekijät ovat tehneet muun muassa julkiseen vallankäyttöön kuuluvia valmistelu- ja esittelytehtäviä, jotka ulkoistuksesta huolimatta olisivat kunnan vastuulla.

Aiemmasta uutisoinnista poiketen kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen vastaavanlainen tapaus Suomessa, vaan vastaavia valvontatapauksia julkisesta vallankäytöstä sote-palveluiden ulkoistamisen yhteydessä on ollut ennenkin. Asiaa on käsitelty ensimmäisen kerran Pohjois-Karjalan Rääkkylässä vuonna 2011, jolloin kunta ulkoisti kaikki sote-palvelunsa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lakimies Heli Kajava kertoo STT:lle, että sote-palvelunsa ulkoistaneissa kunnissa on esiintynyt paljon ongelmia kunnan oman toiminnan ja ulkoistettuja palveluja koskevan valvonnan järjestämisessä. Kunnat eivät hänen mukaansa ole usein varautuneet siihen, paljonko niille jää omia tehtäviä hoidettavaksi vielä ulkoistuksen jälkeen. Kajava kertoo, että aluehallintovirasto kuitenkin seuraa kuntien sote-palveluita jatkuvasti. Siikalatvassa yksityiset sote-palveluntuottajat ja virkavastuullisten tehtävien hoito on otettu aluehallintoviraston erityiseen seurantaan.

Aiheesta voi lukea lisää Iltasanomien uutisesta.

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!