Sosiaali- ja terveysalan yrittäjä – Muistathan pitää huolta myös itsestäsi


Yrittäjäksi päädytään hyvin usein sisäisen palon ja kutsumuksen ohjaamana. Nykypäivinä yrittäjäksi ajaudutaan myös esimerkiksi työmarkkinatilanteiden, sekä muiden tilanteiden pakottamana. Yrittäjyys ei ole vain työtä. Se on kokonainen elämäntapa. Sen vuoksi yrittäjät usein laittavatkin yritystoiminnassaan kaiken likoon ja antavat itsestään kaiken.

Vaikka olisit haaveillut yrittäjyydestä koko elämäsi, tai päätynyt yrittäjyyteen sattuman kautta, ei yrittäjän polku ole aina tasainen, ruusun terälehdillä kuorrutettu tanssi. Välillä yrittäjyyteen mahtuu kaikenlaista harmia ja yllättäviäkin päänvaivoja. Päivät venyvät monesti turhankin pitkiksi ja yksityiselämälle jää aina vain vähemmän ja vähemmän aikaa. Töitä paahdetaan vuoden jokaisena päivänä, eikä palautumiselle jätetä aikaa.

Oletko huomannut itsessäsi uupumuksen ja kuormituksen merkkejä? Ehkä olisi hyvä aika pysähtyä kuulostelemaan omaa vointiasi. Mikäli yrittäjä voi huonosti, peilautuu se nopeasti myös yrityksen toimintaan. Onkin siis äärimmäisen tärkeää, että yrittäjä muistaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan – ei pelkästään yrityksensä ja henkilöstönsä hyvinvoinnista. 

Mielenterveys tulee ensin

Mielenterveys on yksi tärkeimmistä, tai oikeastaan jopa tärkein osa yrittäjän ja kenen tahansa työntekijän hyvinvointia ja terveyttä. Epävarmuus, kiire, työmäärä, yksinäisyys ja muut yrittäjyyden ikävämmät kääntöpuolet aiheuttavat yrittäjille kaikista eniten stressiä. Stressi omalta osaltaan taas heikentää työkykyä ja voi näin vaikuttaa yrityksen toimintaan.

-On tärkeää tuntea itsensä ja tunnistaa ne asiat ja tekijät, jotka vaikuttavat siihen omaan työkykyyn.
-On ymmärrettävä, mitkä asiat aiheuttavat kaikista eniten stressiä ja mitkä työn osa-alueet kuormittavat eniten.
-Työn kuormittavuuteen on suhtauduttava vakavasti.
-Yrittäjän ei tarvitse osata kaikkea eikä tarvitse tehdä kaikkea yksin.
-Rakenna ympärillesi tukiverkosto läheisistä sekä muista yrittäjistä vertaistukea varten
-Hae apua matalalla kynnyksellä

Johda itseäsi kuin johtaisit alaistasi

Yrittäjän työnkuva voi olla ja onkin hyvinkin erilainen rivityöntekijän tehtävistä, mutta ihmisen perustarpeet työntekijänä eivät katoa yrittäjänäkään minnekään. Ne samat asiat, jotka motivoivat työntekijää, motivoivat ja inspiroivat samalla tavalla myös yrittäjää. Yrittäjällä vaan tässä tapauksessa on itsellään hyppysissään ne avaimet, joilla hän voi vaikuttaa koko organisaationsa työtapoihin ja sitä kautta muokata työstä esimerkiksi joustavampaa tai vaihtelevampaa. 

“Johda itseäsi kuten toivoisit jonkun muun sinua johtavan”. Yrityksen toimintaa täytyy johtaa, vaikka yrittäjä itse olisi yrityksensä ainut työntekijä. Hyvää johtamista on esimerkiksi selkeiden ja realististen tavoitteiden asettaminen, oikeuden- ja johdonmukaisuus, sekä välittämisen ja arvostuksen ilmaiseminen. Hyvä johtaja luo itselleen ja alaisilleen turvallisen työilmapiirin, jossa kaikilla on tilaa kasvaa, oppia sekä kehittyä työntekijänä. Lue lisää itsensä johtamisesta TESO ry:n artikkelista.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitys

Pidä huoli hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisesti. Muista syödä terveellisesti, liikkua monipuolisesti, nukkua hyvin, sekä tavata läheisiäsi. Kun elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa keskenään, on sillä positiivisia vaikutuksia myös työkykyyn ja työssä jaksamiseen.

– Liiku monipuolisesti. Olipa työs sitten istumatyötä tai fyysisesti kuormittavampaa, on tärkeää pitää kehostaan huolta. Venyttele, liiku luonnossa, tai harrasta päivittäistä arkiliikuntaa. Kuuntele kehoasi ja vastaa sen tarpeisiin.
– Pidä huolta palauttavasta levosta ja unen hyvästä laadusta.
– Syö terveellisesti. Ruoki kehoasi ja mieltäsi hyvällä ja ravitsevalla ruoalla. Terveellinen ruokavalio auttaa pitämään vireyttä yllä sekä tukee työstä palautumista.

Muista myös vapaa-aika!

Yrittäjänä työn ja vapaa-ajan rajat häilyvät helposti, kun yritystoiminta muodostuu hyvin vahvasti osaksi elämää. Yrittäjyys onkin lähes jokaiselle yrittäjälle elämäntapa. Se ei saa kuitenkaan seistä yksityiselämän riemujen ja onnistumisten tiellä. Vaikka yrittäjä onkin liiketoimintansa ehdoton kulmakivi, ei kaikkea tarvitse kestää ja huolehtia yksin. Yrittäjä voi ulkoistaa esimerkiksi taloudelliset rutiinitehtävät ja näin vapauttaa aikaa niistä asioista, jotka vievä eniten aikaa.

-Määritä itsellesi selkeät ajat kun olet tavoitettavissa ja kun hoidat yritykseesi liittyviä asioita.
-Ulkoista ja delegoi niitä tehtäviä, joita joku muu kuin sinä voi hoitaa
-Pidä vapaapäivät vapaapäivinä

Hae apua

Vertaisverkoston tuella voi jo olla suuri merkitys yrittäjän hyvinvoinnille.
Kun huolistaan voi kertoa henkilölle, joka on kokenut saman tai on samassa tilanteessa, tuntuu taakka hieman kevyemmältä kantaa kun sen voi jakaa.
TESO ry tarjoaa jäsenilleen vertaistukea sekä neuvontapalveluita yrittäjyyden joka vaiheeseen. TESO ry:n hallituksen jäsenet vastailevat mielellään muiden Tesolaisten kysymyksiin, sekä auttavat mieltä askaruttavien aiheiden ratkaisemisessa.

Tutustu myös yrittäjän työterveyshuoltoon ja siihen liittyviin asioihin mm.
Kelan sivuilla
sekä TTL:n sivuilla.

Jaa

Ajankohtaista

Kädet ympyrässä pitävät kiinni toisiaan ranteista, jäsenyys.

TESO vuosikokous

Teson sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 1.12.2023.  Avaa vuosikokouksen pöytäkirja tästä. Facebook Twitter Dribbble Behance Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Ajankohtaista

Read More »
Teson pikkujoulut

Teso ry:n Pikkujoulut 1.12.2023

Facebook Twitter Dribbble Behance PIKKUJOULUT LÄHESTYVÄT, ILMOITTAUDU MUKAAN! Avaa kutsu tästä Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Share on facebook Share on linkedin Share on twitter

Read More »

Torikahvit 18.11. klo 14:00

Facebook Twitter Dribbble Behance OSALLISTU TESON TORIKAHVEILLE VIRTUAALISESTI Teso Ry:n jäsenten Torikahvi-tapahtuma järjestetään jälleen virtuaalisesti Teams-kokouksena.  Tule langoille perjantaina 18.11. klo 14:00 ja vaihda ajatuksiasi

Read More »