THL:n on julkaissut uuden tutkimuksen koskien muistisairaiden hoitoa. Tutkimuksen mukaan muistisairaiden mahdollisuudet vaikuttaa omaan hoitoonsa toteutuvat paremmin kotihoidossa. Ympärivuorokautista hoitoa saavista vain hiukan yli 60 prosenttia arvioi pystyvänsä vaikuttamaan riittävästi hoitoonsa.

Muistisairaus on arviolta noin 193 000:lla suomalaisella ja iäkkäiden palveluita käyttävistä se on valtaosalla. Ajoissa laadittu hoitotahto tukee muistisairaan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan hoitoonsa myös sairauden edetessä.

Mahdollisuus tehdä itselle mieluisia asioita heikkenee tutkimuksen mukaan sairauden edetessä. Selviytyminen arjen rutiineista pönkittää muistisairaan itsetuntoa ja antaa merkityksellisyyden kokemuksia. Myös muistisairaan tulee voida elää mahdollisimman normaalia elämää, toteuttaa itseään ja osallistua omat edellytykset huomioon ottaen. Hoitohenkilökunnan osaaminen muistisairaan itsemääräämisoikeuksista on tutkimuksen mukaan hyvällä tasolla, mutta osaamista tulisi levittää myös muihin ammattiryhmiin.

Tutustu THL:n tutkimukseen tarkemmin täällä.

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!