Blogi: Korona-ajasta selviäminen – Vai selviämmekö siitä koskaan?

Korona-ajasta selviäminen – vai selviämmekö siitä koskaan?

Kyllä tässä palveluntuottaja aika ihmeissään on ollut koko Korona ajan. On ohjeita, sääntöjä, pyyntöjä, suosituksia ja määräyksiä.
Enää pitäisi vaan ymmärtää kokonaisuus ja saada kiinni mitä pitää milloinkin noudattaa. On tulossa lievennyksiä alueittain, mutta toisaalta ollaan valmiina kiristämään tarvittaessa – pitäisi olla vain tarkkana, kuunnella ja seurata, sekä lopuksi ymmärtää.

Olen ollut aika monta kertaa tilanteessa, jossa joudun sanomaan henkilökunnalleni, että “en osaa vastata” tai “en tiedä, selvitän asian”. Ja todentotta, on tässä saanut tai joutunut tietoa etsimään Valtion, Ministeriöiden, Avi:n, THL:n ja HUS:n Helsingin Kaupungin sivuilta, jokainen julkaisee ohjeita ja määräyksiä, eivätkä ne ihan aina ole yhteneviä, valitettavasti. Erikoisia tilanteita on matkan aikana tullut, mutta toistaiseksi olemme selvinneet kuivin jaloin.

Milloin voimme palata uuteen normaaliin aikaan? Sellaiseen aikaan, jolloin muistellaan aikaa ennen Koronaa, siis sitä aikaa, jolloin kaikki oli hyvin, sai yskiä rauhassa bussissa ja kaupassa, rohkeimmat uskalsivat jopa aivastaa julkisesti ja käsiä ei tarvinnut desinfioida joka kerran, kun otti ne pois omista taskuistaan.

Toki ennen kuin voimme elää uutta normaalia on meidän muisteltava vielä Koronan mukana tuomia hyviä puolia. Kun tätä Korona-aikaa tarkastelee palveluntuottajan näkökulmasta, niin on pakko todeta, että aina on jotain hyvää, vaikka kokonaisuus on vaikea.

Niin sanotut normaalit sairaspoissaolot ovat jääneet todella vähälle, onko tähän syynä lisääntynyt käsienpesu ja siivous vai onko kysymys jostain muusta. Lisäksi olemme huomanneet, että meidän asiakaskohderyhmällämme on ollut todella paljon piilotettuja elämänhallinnan taitoja. Sellaisia taitoja, joista meillä ei ollut mitään tietoa. En usko, että asiakkaat itsekään olisivat voineet uskoa siihen, kuinka muutoskykyisiä he ovat ja kuinka nopeasti he pystyivät sopeutumaan aikaan, jolloin yhteiskunta meni kiinni. Ei saanut käydä töissä tai koulussa, ei saanut matkustaa bussilla, vaikka vaan huvikseen, ei saanut mennä kauppakeskukseen eikä ravintolaan. Kaikki se hauska ja mukava oli kerralla kiellettyä ja piti oppia uuteen suljetumpaan elämään. Nostan kyllä jokaiselle hatun (pipon) korkealle päästäni siitä oppimisen nopeudesta ja sopeutumiskyvystä, jota kukin omilla kyvyillään osoitti.

Kun vain uskoo ympärillä oleviin ihmisiin, niin voi tapahtua mitä vain. Toisaalta jos ummistaa silmänsä eikä usko tulevaisuuteen, niin tuskin mitään tulee tapahtumaan. Kaikki soljuu eteenpäin kuten aina ennenkin. Mutta onhan se raskasta, jos ei huomaa hyviä ja kauniita asioita ympärillään silloin kun on vaikeaa. Hyville asioille pitää antaa mahdollisuus vaikuttaa jaksamiseen ja hyvinvointiin. Näin pääsee eteenpäin eikä jää polkemaan paikallaan.

Nyt odotamme, että yhteiskunta avautuu, pääsee liikkumaan normaalisti ja maskien käytöstä opetellaan luopumaan ja toivottavasti kohta saa halata ja kätellä niin, että se tuntuu normaalilta. Koronan alussa maskien käyttö aiheutti ihmisille vaikeuksia: ei voinut juoda ja tuntui, että pyörryttää jatkuvasti. Nyt maskin käytöstä ei uskalleta luopua. Niin se ihminen on sopeutuvainen ja jää aina toimintatapaan kerrallaan jumiin. Olivat ne tavat sitten hyviä tai huonoja.

Milloin tulee aika, että uskaltaa aivastaa tai yskäistä julkisesti, tulla vähän nuhanenänä töihin, ei tarvitse miettiä karanteenin pituuksia eikä odottaa jäljittäjän soittoa, ei pelkoa eikä turhautumista tietämättömyydestä.

Eteenpäin päivä kerrallaan, valmiina vastoinkäymisiin, kuitenkin aistit avonaisia havainnoimaan kaikki hyvyys ja kauneus mitä edestä löytyy, kun vain muistaa kulkea eteenpäin silmät auki!

Over and Out,

Harri Siitonen

Toiminnanjohtaja,
Toimintakeskus Rastin Kannatusyhdistys ry

www.rastiry.fi

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Torikahvit 1.10. klo 14:00

TERVETULOA TESO ry:n TAUKOHUONEESEEN Kaipaatko juttukaveria? Onko mielessä kysymyksiä, huolia, pohdintoja liittyen yrittäjyyteen, terveys- ja sosiaalialaan tai koronaan? Vai haluatko puhua jostain aivan muusta ja

Read More »
Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!