Kokonaisvaltaista Hyvinvointia Luonnosta

Suomalaisilla on ollut kautta aikojen syvä yhteys luontoon – eikä ihme, sillä Suomen luonto on henkeäsalpaavan kaunista halki maan ja olemmekin kuuluisia tuhansista järvistämme ja vehreistä metsistämme. Esteettisyytensä lisäksi upea luontomme tarjoaa monipuolisia liikunta- ja aktiviteettimahdollisuuksia kaikenlaisille harrastajille vuodenajasta riippumatta.

Luonnolla on merkittävä vaikutus myös hyvinvointiimme. Monet tutkimukset ovat osoittaneet luonnossa liikkumisen vaikuttavan verenpaineen ja stressitason alenemiseen, edistävän työpäivästä palautumista, sekä pitävän mielen virkeänä. Tuloksia on huomattu tapahtuvan jo viidentoista metsässä vietetyn minuutin aikana. 

 

“Kun aistit saavat virikkeitä, mieli paranee ja levottomuus laskee”

 

Pienetkin kosketukset luontoon vaikuttavat jaksamiseen ja mielialaan

Vehreys ja vesistöt ovat merkinneet ihmiselle turvaa ja ravintoa kautta aikojen. On arveltu, että solumme muistavat tuon levollisuuden tunteen jostain kaukaa asti vielä näinäkin päivinä. Tästä syystä suurin osa ihmisistä tuntee stressaavien tai kuormittavien tilanteiden tullen kaipuuta veden äärelle tai metsän siimekseen, sillä nuo paikat koetaan alitajuntaisesti edelleen turvan ja rauhan lähteiksi. 

Luonnossa kulkiessa koko keho aktivoituu ja pääsee käyttämään sille ominaisia motorisia kykyjä. Liikkuminen vaihtelevassa maastossa kasvattaa lihaskuntoa ja kehittää tasapainoa. Aistit kuten näkö, kuulo ja haju saavat positiivisia ärsykkeitä kun kaupungin melu vaihtuu metsän ääniin, ilma raikastuu ja harmaa betoniviidakko muuttuu vehreäksi viheriöksi. Jokamiehenoikeuksien ansiosta voimme nauttia luontomme terveysvaikutuksista mös ruokapöydässämme. Metsämme pursuavat maailmallakin himoittua “superfoodia” mustikkaa, puolukkaa ja sientä. 

Kun aistit saavat virikkeitä, mieli paranee ja levottomuus laskee. Luonnossa liikkuminen lisää aivojen opioidireseptorien toimintaa, jotka vaikuttavat kivun aistimisen säätelyyn, vähentävät stressiä sekä edistävät myönteistä ajattelua. 
Brittiläisessä tutkimuksessa todettiin luonnon läheisyydessä asuvien ikäihmisten sairastuvan masennukseen tai ahdistukseen muita epätodennäköisemmin. Koululaisten taas havaittiin pystvän keskittyvän opetukseen paremmin, kun välitunnit sai viettää puistossa ja metsässä. 

On tutkittu, että jo pelkästään luontokuvien katselu saa aivoissa aikaan hyvänolon tunteita.  Parhaimmat ja syvimmät luonnon tuomat hyvinvointivaikutukset syntyvät kuitenkin suurissa vanhoissa metsissä kuljeskellen, mutta jo pienimmätkin kosketukset luontoon vaikuttavat huomattavasti jaksamiseen ja mielialaan.

“Luonnon moninaisuudesta nauttiminen ei kuitenkaan ole suomalaisille haaste, sillä viime vuonna Suomen kansallispuistojen kävijämäärä oli lähes 3,2 miljoonaa ja korona-pandemia on osaltaan lisännyt kiinnostusta sekä kotimaan matkailuun, että ekologisuuteen.”

Tee luonnossa liikkumisesta itsellesi säännöllinen tapa

Maksimoidakseen ja ylläpitääkseen luonnosta saatavia hyvinvointivaikutuksia, pitäisi luonnosta liikkumisesta tehdä itselleen säännöllinen tapa. Suomessa luonnon helmaan pääsee onneksi melko vaivatta asuinpaikasta riippumatta. Puistoja ja pieniä metsiä löytyy kaupunkien keskustojenkin läheisyydestä ja tarvittaessa kotiin tai toimistoon voi rakentaa pienen “luontonurkkauksen” sisustuskasveja ja -kiviä hyödyntäen.  

 Luonnon moninaisuudesta nauttiminen ei kuitenkaan ole suomalaisille haaste, sillä viime vuonna Suomen kansallispuistojen kävijämäärä oli lähes 3,2 miljoonaa ja korona-pandemia on vain lisännyt kiinnostusta sekä kotimaan matkailuun, että ekologisuuteen. Luonnon terveysvaikutuksia on alettu tutkimaan entistä enemmän ja luontoa pyritään jatkuvasti tuomaan lähemmäksi urbaaneja asuinalueita mm. kattopuutarhojen ja viljelypalstojen avulla.

Luonnossa oleskelun terveyshyödyt alkavat jo lapsena. Vastustuskyky kasvaa, kun lapsi on koskeutuksissa erilaisten mikrobien kanssa jo pienestä pitäen. Kaupunkioloissa luontainen vastustuskyky ei pääse kehittymään samoin ja onkin epäilty, että luonnosta erkaantuminen on useiden sairauksien taustalla. Vaikka teknologia ja nopea kaupungistuminen ovat maailmamme kasvavia kehityssuuntia, on silti äärimmäisen tärkeää ettemme katkaise yhteyttä luontoon, vaan sen sijaan vaalisimme sitä.

Ajankohtaista

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!