Kesäloma: Suorittamista vai nauttimista?

Kun pitkään odotettu kesäloma viimein koittaa, voi se monille tarkoittaa rentouttavan vapaa-ajan sijaan kuitenkin yhtä aktiviteettien kimaraa. Kaikki, mitä ei arkena jaksa tai pysty tekemään tehdään sitten lomalla, satoi tai paistoi. Työhön palataan lomalta uupuneena ja uusien vapaiden tarpeessa. Kuulostaako tutulta?

Miten kesälomasta voisi sitten nauttia niin, ettei se muuttuisi silkaksi työrupemaksi, vaan veisi aidosti ajatukset pois töistä virittäen mielen ja kehon “lomamoodiin”? Entä kuinka lomalta palataan takaisin töihin ilman, että kaksi ensimmäistä viikkoa menisi täysin sumussa uudesta lomasta haaveillen?

Tässä tietoiskussa puhumme lisää lomasuorittamisesta, sekä annamme vinkkejä rentouttavan kesäloman viettoon ja lomalta takaisin töihin palaamiseen.

1. Lomalla ei tehdä työasioita
Sulje työpuhelimesi ja laita sähköpostiisi automaattinen vastaaja. Ennen lomille lähtöä, laita työtehtävät sellaiseen järjestykseen, että niitä on helppo jatkaa lomalta palattuasi. Olet ansainnut loman joka tapauksessa, ja maailma jatkaa pyörimistään, vaikket saisikaan koko loppuvuoden tehtäviä valmiiksi ennen lomaa.

2. Tee lomalla jotain sellaista, mitä et tekisi arkena
Loma kannattaa aloittaa irtaantumalla arjesta ja joka päiväisistä askareista esimerkiksi viikonloppureissulla, metsäretkellä, tai vaikka kokeilemalla uudenlaisia aktiviteetteja. Mieli saa tavanomaisesta poikkeavia virikkeitä eikä työasioita muista näin enää pyörittää mielessä. 

3. Valmistaudu lomaan jo etukäteen suunnittelemalla ja aikatauluttamalla – unohda suorittaminen
Lomalla pitää mennä ja tehdä. On siivottava, on matkustettava, urheiltava, käytävä sukulaisissa, käytävä retkellä, huvipuistossa, tivolissa, sienessä, marjassa, risteilyllä…lista on loputon. Suunnitelmia on jokaiselle päivälle ja pian toivotkin lomasi jo loppuvan, että pääset töihin “rentoutumaan.”

Unohda lomasuorittaminen. Mieti, mistä asioista täydellinen lomasi koostuisi ja keskity vain muutamaan avainasiaan. Itse tunnet itsesi parhaiten ja mikäli tiedät sortuvasi liialliseen poukkoiluun, muista aikatauluttaa itsellesi myös lepopäiviä. Sellaisia päiviä, jolloin nukut pitkään, loikoilet, löhöilet ja lorvailet. Teet mitä lystää.

Lomaa ei pidä suorittaa. Mieti, mitä kesätekemisiä voit tehdä ennen lomaa, normaaleina vapaapäivinä sekä työpäivien jälkeenkin. 


Takaisin töihin tarmokkaana

Työhön palaamisen ei tulisi aiheuttaa ahdistusta, mutta loman jälkeen takaisin arkeen palaaminen voi ymmärrettävästi tuntua hieman nihkeältä. Erityisen harmittavalta töihin palaaminen tuntuu silloin, kun lomasta ei ole ehtinyt nauttia tarpeeksi esimerkiksi huonojen säiden, tai peruuntuneiden suunnitelmien takia. Töihin paluuseen kannattaa kuitenkin suhtautua positiivisesti. Vaikka se voikin tuntua kliseeltä, niin sillä kuinka opetat aivosi ajattelemaan, on väliä.

Vallitseeko työpaikallasi hyvä ilmapiiri? Loman jälkeen on mukava nähdä taas vanhoja tuttuja työkavereita ja vaihtaa kuulumiset puolin ja toisin sekä suunnitella tulevien projektien tai yhteisten tavoitteiden toteutusta. Turvallinen ja kannustava ilmapiiri lisää motivaatiota ja tuo lisää iloa työpäiviin.

Aloita työt kevyesti palaamalla toimistolle keskellä viikkoa, mikäli mahdollista, ja aloittaen työt niillä projekteilla ja tehtävillä, joihin on helppo syventyä. Merkitse itsellesi muutama tehtävä ylös jo ennen lomalle lähtöä. Kun palaat takaisin töihin, tiedät heti mitä työtehtäviä sinulla on vastassa, eikä asiaa tarvitse pyöritellä päässä loman aikana.

Älä buukkaa kalenteriasi täyteen heti ensimmäisinä päivinä. Anna itsellesi aikaa tottua taas työrytmiin. Mikäli ennen lomaa paahdoit sata lasissa, niin ehkä nyt olisi aika olla itselleen armollisempi.

Älä elä lomasta lomaan, muista palautua työpäivistä arkenakin. Jos jätät palautumisen ja rentoutumisen vain lomiin, se vaikuttaa työssä jaksamiseen sekä omaan terveyteesi.

Muita aiheeseen liittyviä tietoiskuja: 

TTL: Avaimet onnistuneeseen kesälomaan

Pihlajalinna: Työterveyslääkäri neuvoo: Tällainen on hyvä kesäloma

Terveystalo: Töihinpaluun ei kuulu aiheuttaa ahdistusta

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!