Etätyöt vaativat kurinalaisuutta – mutta tuovat arkeen myös vapautta

Hei! Meillä täällä TESO:lla on nykyään tapana kirjoittaa blogikirjoituksia verkkosivuillemme. Vaikka itse en olekaan blogien suurkuluttaja, on tällä kertaa minun vuoroni kirjoittaa jotain kaikkien luettavaksi. Kirjoituksessani pohdiskelen etätyöskentelyä ja koronasta aiheutuneita muuttuneita työtapoja.

Minä olen Harri Siitonen ja olen ollut mukana muutaman kauden TESO ry:n hallituksessa, jäsenenä olen ollut ainakin 14 vuotta. Olen toiminut toiminnanjohtajana Toimintakeskus Rastin Kannatusyhdistys ry:ssä vuodesta 1999.  Yhdistyksen toimialana on kehitysvammaisille tuotetut palvelut,  kuten osallisuutta tukeva päivätoiminta sekä ympärivuorokautinen tuettu asumispalvelu. Asiakkaita meillä on noin neljäkymmentä ja he ovat pääosin pääkaupunkiseudulta kotoisin.

Etätyöt – Haaveesta toteutukseen

Olen toivonut ja tavoitellut etätyön mahdollisuutta pitkään ja sitä, että voisimme asua vaimoni kanssa osan vuodesta Lapin kodissamme Ylläksellä. Tämä haave toteutuikin vuoden 2019 aikana, kun sain sovittua Toimintakeskus Rastin Kannatusyhdistyksen hallituksen kanssa etätyöskentelyyn liittyvät yksityiskohdat kuntoon. 

Olen nyt viettänyt osan kalenterivuodesta Ylläksellä niin, että arki pyörii hyvin paljon työn ympärillä. Päivät alkavat klo 07.40, jolloin avaan tietokoneen, laitan tulostimen päälle ja kahvin tiputtamaan. Aamupäivät koostuvat asiakasraporttien lukemisesta, työntekijöiden tukemisesta, sähköposteihin vastailusta, laskujen maksuista sekä palkoista huolehtimisesta. Etäpäiviini kuuluu siis kaikkea sitä samaa, mistä työpäiväni ovat koostuneet vuodesta 1999 alkaen.

Maisema ja työkaverit ovat erilaisia täällä!

Iltaisin samat tehtävät toistuvat vapaammalla aikataululla, mutta kuitenkin niin, että illalla työpöytä on tyhjä ja valmiina seuraavaan työpäivään. Viikonloppuisin puhelin herättää 8.40 ja sen jälkeen tarkistan meilit ja asiakasraportit. Ilmaantuneisiin asioihin puutun, mikäli tarvetta ilmenee.

Maisema työpisteen ympärillä vaihtuu, mutta kun tietokoneen aukaisee, sen sisältö ei petä: samoja tuttuja työjuttuja siellä on – riippumatta siitä missä sen aukaisee.

Työt kulkevat mukana helposti  ns. liikkuvan toimiston myötä. Työympäristöni on hyvin vaihteleva mutta se ei kuitenkaan vaikuta työskentelyyni millään tavoin.  Tietokone, puhelin ja pieni tulostin kulkevat matkassa kaikkialle ja toimiston saa hetkessä valmiiksi vaikka kannon päälle. Maisema työpisteen ympärillä vaihtuu, mutta kun tietokoneen aukaisee, niin sen sisältö ei petä: työjuttuja se kone on täynnä, riippumatta siitä missä sen aukaisee. 

Raskas koronakevät ja uusien toimintatapojen löytäminen

Löydettyäni tasapainon etätyölle, Covid-19 puhkesi pandemiaksi.
Yhdessä Toimintakeskus Rastin kannatusyhdistyksen hallituksen kanssa päätimme sulkea päivätoimintayksikön 17.3.2020. Päätökseen vaikutti palvelua ostavien kuntien toive sulkemisesta toistaiseksi. Edessä oli raskas päätös henkilökunnan lomauttamisesta. Toimintakeskus Rastin kannatusyhdistyksen tulot romahtivat,  säännölliset kulut jatkoivat kuitenkin kassan tyhjentymistä. Lisäksi oli jatkuva pelko asumispalveluyksikön toiminnan auki pitämisestä, henkilökunnan jaksamisesta, terveydestä, suojavarusteista sekä yksikössä asuvista asiakkaista. Aikaisempaa kokemusta tällaisesta tilanteesta ei ollut. Tahtomme oli kuitenkin vahvasti selviytyä tilanteesta ja sen vuoksi etsimme päättäväisesti ns. selviytymiskeinoja.

Sovimme henkilökunnan kanssa, että he huolehtivat asiakastyöstä. Minun huolekseni jäi yhdistyksen toiminnan turvaaminen taloudellisesti, suojavarusteiden hankinta sekä ohjeistuksen laatiminen kaikkiin mahdollisiin uhkatilanteisiin.  Huomasin, että kun vain laitteet ja verkkoyhteydet toimivat, niin loputkin palapelin palaset loksahtelevat paikalleen – kun vain ratkaisuja jaksaa etsiä rauhassa.

Suojavarusteiden hankinta olikin aikamoinen urakka. Yritin varmistaa kaikkien myyjien taustan yrityshaun kautta ja samalla saada varmistuksen suojavarusteiden oikeellisuudesta ja luotettavasta turvallisuudesta ja siitä, että ne ovat testattuja. Onneksi omasta verkostosta löytyi pari tuttua K-Rauta kauppiasta, joiden kautta sain ostettua FFP2- ja FFP3-tason hengityssuojaimia varastoon. Valtaosa hankinnoista onnistui, vaikka muutamia hutihankintoja tuli joukkoon.

Huomasin, että kun vain laitteet ja verkkoyhteydet toimivat, niin loputkin palapelin palaset loksahtevat paikalleen.


Etätyölle kannattaa antaa mahdollisuus

Olemme kaikki suurimmaksi osaksi tottuneet uuteen erilaiseen tapaan tehdä työtä. Joillekin työskentelytapoihin on tullut huomattavia muutoksia kun taas osalle luonnollisesti etätyöskentely ei ole varsinaisesti omaan työnkuvaan vaikuttanut. Joka tapauksessa oli työskentelytapojen muutokset suoria tai välillisiä, olemme kaikki joutuneet pohtimaan sekä tarkastelemaan työntekoa uudella tavalla. Nyt on huomioitava mm. suojautuminen, desinfioiminen sekä turvavälit. Podemme jatkuvaa pelkoa omasta terveydestä ja oman perheen terveydestä. Pelkäämme myös asiakkaiden terveyden puolesta ja maalaamme mielessämme uhkakuvia siitä, mitä tapahtuu  jos Covid-19 tulee kylään. 

Tätä kirjoittaessani syksyn alkaessa tiedän, että olemme kaikki selvinneet keväästä ja kesästä terveinä, mutta väsyneinä. Toimintakeskus Rastin Kannatusyhdistyksen toiminta on taloudellisesti kestävällä pohjalla ja tulevaisuus on toivottavasti parempi kuin viime kuukaudet.

Kaikesta tästä oppineena tiedän, että etätyö on minulle loistava mahdollisuus. Se toki vaatii kurinalaisuutta ja tavoitettavissa olemista. Itselläni ei etätyössä ollessani ole varsinaista työaikaa,  vaan olen aina tavoitettavissa. Näinhän se on loppupeleissä kaikkien yrittäjien kohdalla. Minulle sopii, että olen tavoitettavissa aina eikä tavoittavuuden turvaaminen tunnu raskaalta. Etätyö tuntuu sopivan minulle nyt. En osaa kuitenkaan sanoa sopivatko etätyöt kaikille, mutta jos on mahdollisuus kokeilla, niin suosittelen. Sittenhän sen tietää.

Syksyn ruskaa odotellessa!