Etätyösuositukset jatkuvat – vinkkejä etätöissä jaksamiseen

Etätyöt ovat digitalisaation myötä kasvattaneet suosiotaan ja alasta riippuen työtä pystyy nyt tekemään niin kotisohvalta, kuin etelän lomakohteiden lämmöstä.

Etäpäivä siellä täällä on varmasti ollutkin monelle tuttua jo ennen kuluneen vuoden erikoisjärjestelyjä.  Jatkuva etätyöskentely sitä vastoin on lähes kaikille uutta ja se onkin aiheuttanut monille päänvaivaa niin käytännönjärjestelyjen, stressinhallinnan kuin jaksamisenkin suhteen.

Tässä artikkelissa pohditaan hieman etätöiden hyviä sekä huonojakin puolia ja annetaan pari vinkkiä etätöissä jaksamiseen.

Etätyöt tuovat arkeen vapautta, mutta tottunut työssäkävijä voi aluksi hieman vierastaa etätyöskentelyn konseptia. Aamut ovat yhtäkkiä vapaampia, kun työmatkoihin ei kulukaan aikaa ja tietokoneen voi avata missä ja mihin kellon aikaan tahansa. Kahvitauot voi käyttää ruokaa laittaen tai jopa omalle kotisohvalleen istahtaen. Puheluihin voi vastata vaikka parvekkeen riippukeinusta ja toimistona voi käyttää vaikka lempikahvilaa.

Monien hyvien puoliensa lisäksi etätyöt aiheuttavat monille myös huolia. Jatkuvaan sosiaaliseen kanssakäymiseen tottuneille on ollut vaikeaa siirtyä pois työpaikalta ja tehdä töitä esimerkiksi kotoa käsin. Tekniikkaa taitamattomat ovat joutuneet ottamaan isojakin harppauksia teknologian maailmaan ottamalla täysin uusia ohjelmistoja haltuun. Kun koti muuttuu työpaikaksi, on työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan välillä hankalaa. 

Alle olemme listanneet viisi vinkkiä, kuinka tehdä etätyöskentelystä mielekästä!

1. Tekniikka kuntoon
Jotta työt onnistuvat, on taustatoimintojen – kuten teknisten ohjelmistojen – toimittava moitteettomasti niin konttorilla, kuin etänäkin.

Etätoimistolle siiryttäessä tämä voi aluksi aiheuttaa päänvaivaa ja hieman turhautumistakin, kun työpäiviin kuuluu tuttujen rutiinien lisäksi myös täysin uusia haasteita. On varmistettava, että kaikki toimii verkkoyhteyksistä äänentoistoon asti.

Kun tekniikka pelaa ja videoyhteydet toimii, olo on kuin ei olisi koskaan työpaikalta lähtenytkään. Palaverit hoidetaan tuttuun tapaan tuttuihin aikoihin ja kaikki tietävät missä mennään ja mitä tehdään.

Kun tekniikka pelaa ja videoyhteydet toimii, olo on kuin ei olisi koskaan työpaikalta lähtenytkään.

2. Ergonomia on kaiken A ja O
Mikäli olet rakentanut kotitoimistosi sängyn nurkkaan, kannattaisi pohtia työpisteen rakentamista kenties pöydän ääreen. Ergonomiasta huolehtiminen etätöissä on ehdottoman tärkeää. Kun istuma-asento on ryhdikäs ja tuettu, riittää energiaa ja vireyttä pitkälle päivään eikä seuraavana päivänäkään tarvitse kärsiä jumiutuneista lihaksista.

3. Itsensä johtaminen
Itsensä johtaminen nousee etätöissä onnistumisen tukipilariksi. On osattava itse aikatauluttaa päivä niin, että sovitut asiat tulevat tehdyksi itseään kuitenkaan liikaa rasittamatta. Etätyöt ovat mahdollisuus kehittää itselleen uusia toimintatapoja. Sellaisia jotka motivoivat ja inspiroivat juuri sinua ja auttavat tekemään parasta mahdollista jälkeä.

4. Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan
Kun töitä tekee kotoa käsin, on helppoa pitää työkonetta auki ja olla tavoitettavissa kellon ympäri. Työ ja vapaa-aika on kuitenkin hyvä pystyä erottamaan toisistaan edes jotenkuten.
Hyväksi havaittuja keinoja tähän on ennen ja jälkeen töiden tehdyt lyhyet kävelylenkit, jotka toimivat ikään kuin “työmatkoina”. Näin päiviin tulee rakennetta ja mieli virkistyy raittiista ilmasta.

5. Työyhteisö pitää yhtä
Kun työpäivän aikana esiin nousee pulmia, joita ei itse osaa ratkaista, on niitä helppo pähkäillä yhdessä työporukan kanssa vastauksen löytämiseksi.
Etätöitä taas tehdään usein yksin omista oloistaan, eikä lähellä ole välttämättä muita oman työyhteisön ihmisiä.
Onkin tärkeää osata pyytää apua heti, kun jokin ongelma käy liian raskaaksi ja nostaa kädet ylpeänä pystyyn. Apua on pyydettävä – ja saatava – jotta työyhteisö toimii ja voi hyvin. Tällöin myös etätyötkin onnistuvat ja työskentely on mielekästä.

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!