Haastavat ajat korostavat tasapainoisen elämän sekä itsensä johtamisen merkitystä

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Itsensä johtaminen korostuu haastavina aikoina

Elämme juuri tällä hetkellä hyvin haastavaa aikaa. Aikaa, josta on tulossa yksi rauhanajan suurimmista kriiseistä. Meillä ei edes ole tietoa mihin se päättyy. Tämä kriisi on hyvin erilainen kuin mitkään aiemmin kokemamme. Pandemian rajoitustoimet voivat olla vaikutukseltaan suurempia, kuin itse viruksen aiheuttamat ongelmat. Silti niitä on pakko tehdä ja toteuttaa. Kaikki em. vaikuttaa myös meidän aloihimme, vaikkakin viiveellä.

Meillä Teson jäsenillä on usein paljon vastuuta. Olemme vastuussa itsemme lisäksi läheisistämme, työntekijöistämme, asiakkaistamme, yhteistyökumppaneistamme, ja ennen kaikkea yrityksistämme. Jokaisen meistä täytyy tasapainoilla terveytemme, taloutemme, yrityksen toimivuuden, saatavilla olevan tiedon sekä muiden velvollisuuksiemme kanssa. Melkoinen kokonaisuus hallittavaksi.

Tehokkuutta yrittäjän työtunteihin tasapainottamalla elämän osa-alueet

Ihminen on uskomattoman kykeneväinen moneen kunhan huolehtii yhdestä asiasta – omasta terveydestään. Oma terveytemme, jonka yrittäjät kovin usein unohtavat kiireessä. Psykoterapeuttina vastaanotollani Espoon Tapiolassa näen paljon loppuun palamista ja uupumista. Sinne hakeutuvien asiakkaiden joukossa korostuu varsin usein suorittaminen ja tietty itsekriittisyys, erityisesti yrittäjien ja esimiesasemassa olevien keskuudessa. Itsensä ja omista tarpeista huolehtimisen unohtaminen on hyvin yleistä. Yrittäjät tekevät työtä laskematta tunteja, joko hyvän driven avulla tai olosuhteiden pakosta, mikä usein johtaa liian suuriin viikkottaisiin työtuntimääriin. Vaikka toleranssi ja resilienssi olisikin hyvällä tasolla jaksamisen suhteen, ”palauttelevaa” tasapainoa työlle ei ole mukana näiden yrittäjien elämässä. Palauttelevalla tarkoitan kaikkea toimintaamme, mikä saa ajatukset pois työstä ja näin ollen stressitason laskemaan. Palauttelevia asioita voivat olla erilaiset harrastukset, riittävä lepo ja ravinto, itsensä toteuttaminen sekä ihmissuhteet. Suuressa työmäärässä ei ole mielestäni mitään vikaa, kunhan muistaa myös tuon huolehtia että elämästä löytyy myös tarpeeksi asioita, joiden avulla pystyt palauttelemaan sekä rentouttamaan itseäsi.

5 keinoa tasapainoiseen elämään

Viime syksynä sain kutsun Suomen kultaseppien ruotsinristeilylle luennoimaan, sekä pitämään työpajaa uupumisesta ja jaksamisesta. Tässä suuressa ryhmässä vain kolmella oli riittävästi palauttelevia asioita elämässään. Jokainen meistä voisi siis varmasti panostaa nykyistä enemmän omaan hyvinvointiinsa. Jos elämässä ei ole muuta kuin työ, pitäisi yrittäjän hälytyskellojen soida. Tuolloin ollaan selvästi menty suorittamisen puolelle, mikä johtaa muuttumattomana uupumukseen.

Listasin alle 5 keinoa tasapainoisempaan hyvinvointiin, jotka ovat helppoja meille kaikille toteuttaa

 

  1. Sosiaaliset suhteet. Pidä huolta, että tapaat ystäviäsi ja sukulaisiasi säännöllisesti, vaikka etänäkin. Ole myös meihin Tesolaisiin yhteydessä. Älä jää yksin.

 

  1. Ole läsnä. Ole tietoinen omista tunteistasi ja ympäristöstäsi. Kokeile esimerkiksi myötätuntoharjoituksia, tai hengitysharjoituksia, jos olet levoton. Näitä löytyy netistä mm. Terveystalon rentouttava hengitysharjoitus https://www.youtube.com/watch?v=ljRMmJwo3W0

 

  1. Liikkuminen. Japanissa lääkärit kirjoittavat metsä- reseptejä potilaille. Lähde ulos luontoon ja kävelemään. Mene metsään. Puista vapautuu öljyjä, jotka sisältävät mm. fytonsideja. Ne parantavat vastustuskykyä, kohentavat mielialaa, ja tasapainottavat koko elimistön hormonituotantoa. Männyt erittävät erityisen paljon haihtuvia öljyjä.

 

  1. Opettele uutta, hyödynnä korona-aika. Lähde opettelemaan esim. digitaitoja, osallistu verkkokursseille. Mieti poikkeusaika mahdollisuutena, ei vain haittana. Mieti, miten voisit sitä hyödyntää, sekä mitä voisit tehdä eri tavalla? Itse olen huomannut, että koronapandemia on vapauttanut paljon resursseja, jotka aiemmin kuluivat mm. liikkumiseen paikasta toiseen. Itse olen hyödyntänyt aikaani opiskelemalla filosofiaa, ja tuntuu, että olen saanut siitä todella paljon.

 

  1. Hyvä teko. Hyvät teot ovat siitä harvinaisia, että ne eivät vähene niitä jakaessamme. Hymy, kiitos, kannustava sana tai konkreettinen teko, eivät kulu. Ajatelkaa, jos meillä olisi hymypankki, ja päiväsaldo tulisikin jo puoliltapäivin täyteen. Loppupäivä menisi sinnitellessä, hymyilemättä. Pitäisi tarkkaan miettiä kenelle hymyillä ja kenelle ei. Hyvällä teolla lisäät onnellisuutta ympäristössäsi. Muista myös pyytää apua, kun sitä itse tarvitset.

Oma hyvinvointisi lähtee itsestäsi.

Pekka Riihimäki, pj

Uutisiarkisto

Tapahtumia

Torikahvit 1.10. klo 14:00

TERVETULOA TESO ry:n TAUKOHUONEESEEN Kaipaatko juttukaveria? Onko mielessä kysymyksiä, huolia, pohdintoja liittyen yrittäjyyteen, terveys- ja sosiaalialaan tai koronaan? Vai haluatko puhua jostain aivan muusta ja

Uncategorized

Kesäloma: Suorittamista vai nauttimista?

Kun pitkään odotettu kesäloma viimein koittaa, voi se monille tarkoittaa rentouttavan vapaa-ajan sijaan kuitenkin yhtä aktiviteettien kimaraa. Kaikki, mitä ei arkena jaksa tai pysty tekemään

Blogi

Blogi: Eriarvoistava Sote

Eriarvoistava Sote – kahden, vai kolmen kerroksen väkeä? Olen ollut mukana sote-valmistelussa viimeiset 8 vuotta. Sote-hankkeen ensi metrit vihellettiin liikkeelle 2004 kun tultiin siihen johtopäätökseen,

Tapahtumia

Torikahvit Pe 6.8. klo 14:00

Klikkaa itsesi viikon hauskimmalle kahvitauolle! Teams-kokouksena järjestettävään kahvittelutuokioon on helppo osallistua, olitpa sitten Lapissa tai Helsingissä. Sinun ei myöskään tarvitse istua toimistossa koneen ääressä ottaaksesi osaa

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!