Blogi: Sote-alan yrittäjyys ja palkkaus

Yksityinen palveluntuotanto syntyy aina tarpeeseen

Suomeen on viimeisinä vuosikymmeninä syntynyt lukuisia yksityisiä palveluntuottajia sosiaali- ja terveysalalle. Ala on elänyt omaa evoluutioonsa lähtien pienistä perheyrityksistä aina suuriin kansainvälisiin terveysjätteihin. Evoluutiota on ohjannut ja vauhdittanut muuttuvat suositukset, hankintalait, säädökset, kuntien taloudellinen tilanne ja kuntien poliittinen tahtotila. Julkisuus on myös ajoittain ohjannut toimintaa jonkin epäkohdan tultua esiin ja tämän seurauksena on tehty ripeälläkin aikataululla muutoksia vaihtelevin tuloksin.

Yksi asia on koko tämän ajan säilynyt samanlaisena ja se tulee myös säilymään. Yksityinen palveluntuotanto on aina syntynyt vain ja ainoastaan tarpeeseen. Sinä päivänä kun jotain yksityistä palveluntuottajaa ei tarvita, se lakkaa olemasta. Tässä lienee yksi syy miksi yksityinen kykenee tuottamaan palveluita huomattavasti edullisemmin yhtä laadukkaasi tai laadukkaammin kuin julkinen toimija. Yksityisellä on syvässä DNA:ssa tietoisuus ratkaisujen ja päätöksien taloudellisesta vaikutuksesta niin lyhyellä, kuin pitkällä tähtäimellä.

Yksityinen myös innovoi ja kehittää palveluitaan ”ui tai uppoa”- ajatuksella, jolla yksityinen palveluntuottaja turvaa asemansa tulevaisuuden toimintaympäristössä. Julkisella ei tätä painetta ole ja se näkyy myös osin tyhjäkäynneillä, työntekijöiden kuormittaminen primäärityön sijaan kaikenlaisella ns. silpulla, kuten erilaisilla tilastoinneilla ja ottamalla jo lakkautettujen ammattiryhmien työtä osaksi omaa työnkuvaa.

Tästä hyvänä esimerkkinä on sairaalaosastojen lakkautetut osastosihteerien ja laitosapulaisten työt mitä sitten hoitohenkilökunta tekee oman työnsä ohessa. Sairaalat ovat karsineet ”turhia rönsyjä”, jolloin työt eivät ole tietenkään loppuneet – ne ovat vain siirtyneet hoitohenkilökunnalle. Tämä myös turhauttaa hoitajia kun työpäivästä kuluu yhä suureneva osa kaikkeen muuhun, kuin mihin on kouluttautunut ja valmistautunut tekemään työelämässä.

 

Sairaalat ovat karsineet ”turhia rönsyjä”, jolloin työt eivät ole tietenkään loppuneet – ne ovat vain siirtyneet hoitohenkilökunnalle. 

 

 

Resepti hoitajapulan ratkaisemiseksi

Viimeisien vuosien aikana meille on tipahtanut syliin yhä paheneva hoitajapula, mihin ei tunnuta löytävän lääkkeitä. Olemme kuulleet kuinka kokonaisia osastoja on pitänyt sulkea hoitajapulan johdosta ja olemme kuulleet kuinka alalla on saman aikaan eläköitymässä suuri joukko hoitohenkilökunta ja samaan aikaan alalla on meneillään joukkopako muihin töihin töihin liittyvien epäkohtien johdosta. Erikoissairaanhoidossa työskentelevissä hoitajissa on 85% miettinyt alan vaihtoa ( Tehy 2021 ). Alan vaihtoa mietitään jo muutaman työvuoden jälkeen. Työvoimapulaan on olemassa resepti ja se on:

1. Koulutusta ja työn vaativuutta vastaava palkka

2. Kohtuullinen työmäärä

3. Hoitotyön järkevä resursointi.

Siinä se. Ei mitään kuuta taivaalta vaan täysin toteuttamiskelpoisia muutoksia.

Näillä muutoksilla on nyt kova kiire. Meiltä on jäämässä lähivuosina eläkkeelle suuri joukko hoitajia. Sairaanhoitajista puolet eläköityy vuoteen 2030 mennessä (sairaanhoitajaliitto). Meillä on siis kaikilla mittareilla suuren luokan ongelma edessä. Tämä ongelma koskettaa jokaista suomalaista niin vauvasta vaariin.

 

Pekka Riihimäki, pj

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Teson ensimmäiset vuodet

TESO Ry – Yhdistyksen ensimmäiset vuodet Elokuun tietoisku ja blogi on kertomus TESO ry:n ensimmäisistä vuosista ja tärkeistä askelista, jotka ovat luoneet yhdistykselle vankan pohjan,

Read More »

TORIKAHVIT 19.8.2022 klo 14:00

TORIKAHVIT TULEVAT TAAS! Osallistu TESO ry:n omille virtuaalisille torikahveille perjantaina 19.8. klo 14:00!  Torikahveilla jutustellaan rennosti ja vaihdetaan kuulumisia jäsentemme kesken. Varaa itsellesi n. tunti aikaa,

Read More »

Torikahvit pe 17.6. klo 14:00.

Tervetuloa mukaan rupattelemaan, ja jakamaan ilot ja surut yhdessä Tesolaisten kanssa.  Torikahvit perjantaina 17.6. klo 14:00.  Klikkaa itsesi mukaan alla olevan painikkeen kautta.  Klikkaa tästä

Read More »