Blogi: Palveluiden saatavuus ja laatu

Sotea on valmisteltu vuodesta 2005 asti ja nyt olemme siinä pisteessä, että tämä rauhanajan suurin hallinnollinen uudistus viimein toteutuu. Ei aivan sellaisena tai niin valmiina, kuin olisi ollut lupa odottaa, mutta nyt meidän tulee huolehtia, että saamme tehtyä tästä mahdollisimman hyvän ja mahdollisimman toimivan ratkaisun.

Tärkeintä on kuitenkin palveluiden saatavuus ja palveluiden laatu.


Suunniteltu sote vahvistaa julkisen toimijan asemaa ja heikentää kolmannen sektorin ja yritysten asemaa. Hallituksen tavoitteena on ollut vahvistaa julkista toimijaa ja se myös näkyy tuloksessa.

Hyvänä asiana voidaan pitää sitä, että tuleva maakuntahallinto pystyy itsenäisesti vaikuttamaan miten ja millä tavalla palvelut tuotetaan.

Keskeisenä asiana pidän sitä, että kaikki palveluntuottajat pidetään mukana oli sitten kyse julkisesta, säätiöstä tai yrityksestä.

Kuntalaisen kannalta on yhdentekevää kuka sen palvelun tuottaa, pääasia että sitä saa.

Meillä on tällä hetkellä suuria vaikeuksia tuottaa lakisääteisiä palveluita kuntalaisille oli sitten kyse varhaiskasvatuksesta, terveysasemien toiminnasta tai ikäihmisten asumispalveluista. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa jättää yhtään ketään tai mitään käyttämättä lakisääteisiä palveluita tuotettaessa. Ideologian ei pidä kävellä ihmisen yli.

Yksi hyvin tehokas väline mikä on samalla kunnan byrokratiaa ja työkuormaa vähentävä, on palveluseteli. Palveluseteli oikein hinnoiteltuna toimii tehokkaana välineenä, millä ihmiset saavat haluamiaan palveluita kohtuullisessa ajassa. Palveluseteli on omiaan tuottamaan myös hyvää laatua, koska setelinkäyttäjät suuntaavat sinne, missä heillä on hyviä kokemuksia hyvästä palvelusta eikä välissä ole virkamiestä, joka tekisi hallinnollisia päätöksiä tietämättä mitä todellisuudessa tapahtuu kentällä ja missä todellinen laatu kohtaa ihmisen.

Ihmiset äänestävät jaloillaan jos palvelulupaukset eivät vastaa luvattua. Näin ollen palvelulupaukset eivät jää vain tyhjiksi korulauseiksi, vaan muuttuvat käytänteiksi ja tavoiksi palveluntuottajilla.

Seteleillä tulee päästä niin julkisen, säätiöiden kuin yritysten tuottamiin palveluihin. Tämä asettaa eri palveluntuottajat tasa-arvoiseen asemaan ja samalla palveluita käyttävät ihmiset tasa-arvoiseen asemaan.

Tehdään tästä meille parempi sote!

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Teson ensimmäiset vuodet

TESO Ry – Yhdistyksen ensimmäiset vuodet Elokuun tietoisku ja blogi on kertomus TESO ry:n ensimmäisistä vuosista ja tärkeistä askelista, jotka ovat luoneet yhdistykselle vankan pohjan,

Read More »

TORIKAHVIT 19.8.2022 klo 14:00

TORIKAHVIT TULEVAT TAAS! Osallistu TESO ry:n omille virtuaalisille torikahveille perjantaina 19.8. klo 14:00!  Torikahveilla jutustellaan rennosti ja vaihdetaan kuulumisia jäsentemme kesken. Varaa itsellesi n. tunti aikaa,

Read More »

Torikahvit pe 17.6. klo 14:00.

Tervetuloa mukaan rupattelemaan, ja jakamaan ilot ja surut yhdessä Tesolaisten kanssa.  Torikahvit perjantaina 17.6. klo 14:00.  Klikkaa itsesi mukaan alla olevan painikkeen kautta.  Klikkaa tästä

Read More »