Blogi: Palveluiden saatavuus ja laatu

Sotea on valmisteltu vuodesta 2005 asti ja nyt olemme siinä pisteessä, että tämä rauhanajan suurin hallinnollinen uudistus viimein toteutuu. Ei aivan sellaisena tai niin valmiina, kuin olisi ollut lupa odottaa, mutta nyt meidän tulee huolehtia, että saamme tehtyä tästä mahdollisimman hyvän ja mahdollisimman toimivan ratkaisun.

Tärkeintä on kuitenkin palveluiden saatavuus ja palveluiden laatu.


Suunniteltu sote vahvistaa julkisen toimijan asemaa ja heikentää kolmannen sektorin ja yritysten asemaa. Hallituksen tavoitteena on ollut vahvistaa julkista toimijaa ja se myös näkyy tuloksessa.

Hyvänä asiana voidaan pitää sitä, että tuleva maakuntahallinto pystyy itsenäisesti vaikuttamaan miten ja millä tavalla palvelut tuotetaan.

Keskeisenä asiana pidän sitä, että kaikki palveluntuottajat pidetään mukana oli sitten kyse julkisesta, säätiöstä tai yrityksestä.

Kuntalaisen kannalta on yhdentekevää kuka sen palvelun tuottaa, pääasia että sitä saa.

Meillä on tällä hetkellä suuria vaikeuksia tuottaa lakisääteisiä palveluita kuntalaisille oli sitten kyse varhaiskasvatuksesta, terveysasemien toiminnasta tai ikäihmisten asumispalveluista. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa jättää yhtään ketään tai mitään käyttämättä lakisääteisiä palveluita tuotettaessa. Ideologian ei pidä kävellä ihmisen yli.

Yksi hyvin tehokas väline mikä on samalla kunnan byrokratiaa ja työkuormaa vähentävä, on palveluseteli. Palveluseteli oikein hinnoiteltuna toimii tehokkaana välineenä, millä ihmiset saavat haluamiaan palveluita kohtuullisessa ajassa. Palveluseteli on omiaan tuottamaan myös hyvää laatua, koska setelinkäyttäjät suuntaavat sinne, missä heillä on hyviä kokemuksia hyvästä palvelusta eikä välissä ole virkamiestä, joka tekisi hallinnollisia päätöksiä tietämättä mitä todellisuudessa tapahtuu kentällä ja missä todellinen laatu kohtaa ihmisen.

Ihmiset äänestävät jaloillaan jos palvelulupaukset eivät vastaa luvattua. Näin ollen palvelulupaukset eivät jää vain tyhjiksi korulauseiksi, vaan muuttuvat käytänteiksi ja tavoiksi palveluntuottajilla.

Seteleillä tulee päästä niin julkisen, säätiöiden kuin yritysten tuottamiin palveluihin. Tämä asettaa eri palveluntuottajat tasa-arvoiseen asemaan ja samalla palveluita käyttävät ihmiset tasa-arvoiseen asemaan.

Tehdään tästä meille parempi sote!

Jaa

Ajankohtaista

Kädet ympyrässä pitävät kiinni toisiaan ranteista, jäsenyys.

TESO vuosikokous

Teson sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 1.12.2023.  Avaa vuosikokouksen pöytäkirja tästä. Facebook Twitter Dribbble Behance Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Ajankohtaista

Read More »
Teson pikkujoulut

Teso ry:n Pikkujoulut 1.12.2023

Facebook Twitter Dribbble Behance PIKKUJOULUT LÄHESTYVÄT, ILMOITTAUDU MUKAAN! Avaa kutsu tästä Facebook Twitter Dribbble Behance Jaa Share on facebook Share on linkedin Share on twitter

Read More »

Torikahvit 18.11. klo 14:00

Facebook Twitter Dribbble Behance OSALLISTU TESON TORIKAHVEILLE VIRTUAALISESTI Teso Ry:n jäsenten Torikahvi-tapahtuma järjestetään jälleen virtuaalisesti Teams-kokouksena.  Tule langoille perjantaina 18.11. klo 14:00 ja vaihda ajatuksiasi

Read More »