Blogi: Miten Saadaan Lisää Psykoterapeutteja?

Blogi: Miten Saadaan Lisää Psykoterapeutteja

Meillä on jo vuosia ollut ongelmana psykoterapeuttien vähäinen määrä suhteessa tarpeeseen. Joudun itsekin valitettavasti sanomaan ”ei oota” useimmille psykoterapiaa tarvitseville ja haluaville. Ongelmaa on koetettu ratkaista mm. erilaisin nettiterapioin ja nyt viimeisimpänä kiersi aloite maksuttomasta psykoterapiakoulutuksesta, mikä eteni eduskuntaan kansalaisaloitteena.

Tämä kansalaisaloite oli ilman muuta hyvä aloite. Se ei vain poista itse ongelmaa. Maksutonta psykoterapiakoulutusta ehdotti jo vuonna 2003 ministeriön työryhmä, mutta se ei edennyt minnekään.

Tällä hetkellä jää valtavan paljon rannalle erinomaisen hyviä koulutukseen hakijoita koska yksinkertaisesti koulutuspaikkoja ei ole riittävästi. 

Näen tämän hetken suurimpana pullonkaulana koulutuspaikkojen vähäisyyden.
Maksuttomuus ei tule poistamaan tätä ongelmaa. Meidän tulee saada koulutuspaikkoja vähintään kaksinkertainen määrä mitä on tällä hetkellä tarjolla. Tällä hetkellä jää valtavan paljon rannalle erinomaisen hyviä koulutukseen hakijoita, koska yksinkertaisesti koulutuspaikkoja ei ole riittävästi.

 Olin itse mukana keväällä 2019 haastattelemassa hakijoita Helsingin yliopistoon Kognitiivis-analyyttisen psykoterapiakoulutukseen. Meille tuli valtavan paljon hyviä hakijoita, joita jouduimme karsimaan kovalla kädellä. Jos olisi ollut koulutuspaikkoja, olisimme helposti tuplanneet koulutukseen pääsevien hakijoiden määrän.

Koulutus kestää vuosia. Itselläni kesti ylemmän erityistason psykoterapiakoulutus kaiken kaikkiaan neljä vuotta ja kouluttajapsykoterapeutin koulutus kesti kaksi vuotta. Mitään nopeaa ratkaisua ei valitettavasti koulutuspaikkojen määrän nostokaan tuo, mutta se tuo pitkällä tähtäimellä ongelmaan helpotusta.

Tätä ennen on hyvä kehittää myös muuta psykiatrista hoitoa kuin vain psykoterapiaa.
Psykoterapia on nyt pinnalla ja syystäkin, mutta emme voi unohtaa muuta psykiatrista hoitoa mitä on jo pitkään tehty hyvillä tuloksilla niukkenevin resurssein.

Perustason psykiatriaan tarvitsemme runsaasti lisää resursseja. Toimintaa on keskitetty talouden ehdoilla viimeiset 30 vuotta ja paikoin tuntuu, että itse potilas ja hoidollisuus on unohdettu tehokkuuden alttarille. Tämän päivän psykiatrisessa hoidossa keskeistä on kohtaaminen, ei suoritteet.

 Tehokkuuden edessä itse ihminen hukkuu.

Pekka Riihimäki 
Puheenjohtaja / TESO ry

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Torikahvit 1.10. klo 14:00

TERVETULOA TESO ry:n TAUKOHUONEESEEN Kaipaatko juttukaveria? Onko mielessä kysymyksiä, huolia, pohdintoja liittyen yrittäjyyteen, terveys- ja sosiaalialaan tai koronaan? Vai haluatko puhua jostain aivan muusta ja

Read More »
Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!