Blogi: Eriarvoistava Sote

Eriarvoistava Sote - kahden, vai kolmen kerroksen väkeä?

Olen ollut mukana sote-valmistelussa viimeiset 8 vuotta. Sote-hankkeen ensi metrit vihellettiin liikkeelle 2004 kun tultiin siihen johtopäätökseen, että nykyisen kaltaista kustannuksien kasvua sote-alalla ei kestetä. Koko sote-valmistelun historiassa on poliittinen ohjaus ollut väkevästi mukana ja se on yltänyt jopa pykälätasolle. Toinen hyvin leimaava seikka on ollut valtavan kova kiire koko valmistelun historiassa. Yhtenä suurimpana tehtävänä oli valmistelussa valinnanvapauslaki. Sen osalta ei ollut mitään vanhaa lakipohjaa mitä olisi voinut hyödyntää valmistelussa vaan jouduttiin lähtemään alusta rakentaen. Kiirettä on ollut luomassa hallituskaudet, mitkä ovat 4-vuotisia ja kukin hallitus on koettanut ajaa maaliin koko valtavaa pakettia omalla hallituskaudellaan.

Paljon on kuitenkin tehty ja paljon on saatu myös hyvää aikaan. Voisi ajatella, että valmistelua rakennetaan aina vanhan esityksen päälle ja näin ikään kuin valmistelu etenee omassa evoluutiossaan hyödyntäen aina jo tehtyä ja rakennettua. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole. Ideologia on tullut mukaan.

Nykyhallituksen sote-valmistelussa ensimmäisenä roskiin lensi valinnanvapaus mikä oli suuri yllätys kaikista muista näkökulmista paitsi ideologisesta näkökulmasta (muissa pohjoismaissa valinnanvapaus on käytössä). Toisaalta se oli yllätys myös jopa nykyhallituksen taustaa ajatellen. Kuvittelin, että vasemmisto olisi ajanut aina heikomman asemaa puolustaen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia kaikille taustasta huolimatta. Näin en kuitenkaan tapahtunutkaan.
Se, että jokainen olisi saanut valita mm. hoitopaikkansa varallisuudesta ja taustasta riippumatta, olisi kuvitellut sopivan myös vasemmiston pirtaan. 

Valinnanvapaushan ei olisi lisännyt kustannuksia latiakaan, päinvastoin. Kunnilla olisi edelleen säilynyt tahtipuikko. Työkaluina olisi ollut mm. palvelusetelit ja henkilökohtainen budjetti. Tavoitteena oli tarjota ihmisille yhdenvertaisempia palveluita, vähentää hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Tavoitteena oli saada 3 miljardia euroa säästöä uudistuksilla.

Nykyisessä, valmistelussa olevassa sote-lakiesityksessä säästöt on heitetty roskiin. Niistä ei puhuta enää mitään. Julkisen puolen hallitsematon paisuminen jatkuu ja kustannukset nousevat tietenkin perässä. Elämme lapsiemme rahoilla. Jätämme valtavan velkataakan tuleville sukupolville. Nyt täytyy kaivaa aivan jokin uusi talousoppi esiin koska entisillä lainalaisuuksilla ei tee enää mitään. 

Tällaisenaan nykyinen valmisteilla oleva sote palauttaa meidät jonnekin aikaan jolloin vain hyväosaisilla oli varaa hoitaa itseään kunnolla. Palaamme lähtöruutuun missä koetettiin löytää keinoja hyvinvointi- ja terveyserojen supistumiseen. Ei löytynyt. Nykysysteemi tulee jatkumaan missä on kolmen kerroksen väkeä; terveysasemat, työterveyshuolto ja yksityinen terveydenhuolto. 

Toivoisinkin nyt päättäjiltä malttia. Olisi sääli jos kaikki tämä vuosien mittaan valtava määrä työtä valuisi hukkaan jos keskeneräinen ja kaikin puolin huono sote ajetaan nyt väkisin maaliin. Maltilla ja moniäänisyyttä hyödyntäen tästä mallista on mahdollisuus tehdä toimiva ja ennen kaikkea kansalaisia palveleva uudistus. Tämä on rauhan ajan suurin hallinnollinen uudistus Suomessa mihin on vielä ympätty maakuntauudistus joten uudistus on valtava. Sote- ja maakuntauudistuksen parissa on työskennellyt 15000 ihmistä. Uudistuksen hinnaksi on arvioitu olevan 2 miljardia euroa ( Jukka Alasentie 2018 ). 

Tällaisella hintalapulla on lupa vaatia hyvää lopputulosta.

 

Pekka Riihimäki, pj

Jaa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ajankohtaista

Blogi: Sote-alan yrittäjyys ja palkkaus

Yksityinen palveluntuotanto syntyy aina tarpeeseen Suomeen on viimeisinä vuosikymmeninä syntynyt lukuisia yksityisiä palveluntuottajia sosiaali- ja terveysalalle. Ala on elänyt omaa evoluutioonsa lähtien pienistä perheyrityksistä aina

Read More »

Torikahvit perjantaina 19.11. klo 14:00

Torikahvit TEAMS-kokouksena perjantaina 19.11.2021 Mikäli et ole tämän vuoden aikana ehtinyt osallistua TESO ry:n jo perinteeksi muodostuneille VIRTUAALISILLE torikahveille, tee tilaa kalenteriisi nyt! Sillä kahvittelutuokio

Read More »
Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Loppuvuoden jäsenyys ilmaiseksi, ensi vuoden jäsenmaksusta -20%!